Гледането на телевизия вреди на човешкия мозък


телевизия

Избягвайте телевизията, за да имате по-здрав мозък!

Гледането на телевизия вреди на мозъка на човек, показват резултатите от дългогодишно американско изследване, цитирано от в-к Ню Йорк Таймс.

Учените са проследили 3274 човека, чиято средна възраст при започването на проучването е била 25 години. После те са анкетирани на всеки 5 години, докато не минават още 25. Въпросите са се отнасяли до физическата им дейност и навиците им да гледат телевизия.

На 25-тата година са проведени 3 теста, които измерват различни аспекти на остротата на ума. Групата от хора, които гледат телевизия най-много, повече от 3 часа на ден, се представила слабо и на трите теста.

В сравнение с тези, които гледали най-малко, резултатите на телеманиаците били от 1,5 до 2 пъти по-лоши, независимо от възраст, пол, раса, ниво на образование и мазнини по тялото, пороци или наличие на диабет.

Авторите на изследването поясняват, че откритията им са на базата на себеоценка и няма възприет базов норматив за мозъчна дейност, който да послужи за сравнение. Резултатите са публикувани в специализираното издание JAMA Psychiatry.

Не можем да отделим какво точно се случва при гледането на телевизия, заяви ръководителят на учените д-р Кристин Яфе от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Дали е липсата на физическа активност или има нещо в гледането на телевизия, което противодейства на мозъчната стимулация?, цитира агенция БГНЕС.

Предишно проучване показа, че прекаленото гледане на телевизия променя структурата на детския мозък и води до по-ниска интелигентност.

Снимка: Оркун Алабац