Страх от балони – глобофобия и още странни фобии


Кои са най-странните фобии, които мъчат хората.

Страх от балони – глобофобия, страх от пилеца и страх от дълги думи са сред най-странните фобии, твърдят експерти.

Фобия (от гръцки phobos в превод страх) е патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение, обяснява wikipedia.org.

Страховете често възникват в късната детска възраст, в пубертета или в началото на зрелостта, понякога като реакция на някое плашещо събитие.

Сред най-удивителните и понякога смешни страхове, са например хипопотомонстросескиппедалофобия (ирационален страх от дълги думи). Страдащите от тази фобия при пристъпите получават задух, нарушение на сърцебиенето и дишането, изпотяват се, гади им се и се страхуват.

Сред странните натрапчиви страхове е и куриозно звучащата земифобия (страх от големи къртици), както и алекторофобия (страх от пиленца). Поразените от лутрафобия пък се страхуват от видри, страдащите от глобофобия – от въздушни балончета, а подложените на птеронофобия- само от мисълта, че ще ги погалят с птиче перо.

Сред натрапчивите страхове фигурира и необичайната пентерафобия – страх от тъщата. Страхът от Франция и френската култура се нарича генуфобия, пояснява factor-news.net.

Ако някои хора, които се страхуват от обекти или ситуации, които, така или иначе, се срещат рядко в живота, все пак имат нормален начин на живот, то за други, които страдат от сложни страхове като агорафобията например – страх от открити пространства, нещата стоят доста сложно.

Според оценки на експерти, от фобии страдат повече от 400 милиона души, но цифрата е приблизителна, понеже мнозина не искат да признаят проблема си. Простите случаи на фобия са свързани със страх от конкретни специфични обекти, ситуации или дейности. Най-разпространените примери са – насекоми, мишки, микроби, закрити пространства, височина или полет със самолет.

Ето списък с фобии, странни или не, и тяхното значение:
арахнофобия, болестен страх от паяци;
гинефобия, болестен страх от жени;
гленофобия, болестен страх от погледа на кукла;
имофобия, болестен страх от противоречия, разногласия;
кардиофобия, болестен страх от сърдечни заболявания;
орнитофобия, болестен страх от птици;
педофобия, болестен страх от деца;
погонофобия, страх от хора с бради;
порфирофобия, болестен страх от пурпурния цвят;
ринофобия, болестен страх от носове;
сидеродромофобия, болестен страх от влакове, железопътни линии и пътувания с влакове;
сколецифобия, вермифобия, болестен страх от червеи;
скупофобия, болезнен страх от метли;
сотериофобия, болестен страх от влиянието на другите;
танатофобия, болестен страх от смъртта;
философобия, болестен страх от философията;
фобофобия, страх от възникване на фобии;
хинофобия, болестен страх от китайци.

Zdraven.bg представя на всички безстрашни читатели специална колекция от най-страшничките музикални видеоклипове:

Снимка: Tijmen Kielen

loading...