Глюкозата помага на раковите клетки

молекула на глюкозата
молекула на глюкозата

Учени откриха връзка между глюкозата и някои видове рак.

Учени от Тексаския университет в Далас, САЩ, откриха неочаквана връзка между глюкозата и някои видове рак.

Учените изследвали данни за 33 вида рак сред над 11 000 пациенти. Те установили, че протеин, отговорен за пренасянето на глюкоза в клетките, е в по-големи количества при един вид недребноклетъчен белодробен рак – сквамозния карцином, отколкото при друг вид – аденокарцинома, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.

Подозираше се, че много ракови клетки са зависими от захарта като фактор, който ги снабдява с енергия, но се оказва, че сквамозният карцином е значително по-зависим, заяви Ким Джун-хуан от университета.

Отговорният за пренасянето на глюкозата протеин е кръстен GLUT1. Той я транспортира в клетките, където тя е използвана като източник на енергия и е отговорна за клетъчния метаболизъм.

По-рано се смяташе, че метаболитните подписи на тези два вида белодробен рак са сходни, но сега си дадохме сметка, че всъщност са много различни. Получените резултати навеждат на мисълта, че ракът не е едно-единствено заболяване, а включва няколко заболявания с различни характеристики, отбеляза ученият.

Било констатирано, че високите нива на GLUT1 са свързани с нуждата на сквамозния карцином от захар.

Погледнахме на нещата от различни ъгли и заключихме, че GLUT1 е по-активен при сквамозния подтип на рака – поясни Джун-хуан. – Аденокарциномът е значително по-малко зависим от захарта. Изследването ни за пръв път показва, че метаболизмът на тези два подвида рак е различен и единствен по рода си.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature Communications.

Снимка модел на молекула на глюкозата: distillated