ГМО вирус унищожава рак на кожата

рак на кожата

Учените създадоха ГМО вирус, който унищожава успешно туморни клетки на рак на кожата.

Генетично модифицирани херпесни вируси са се оказали ефективни срещу рак на кожата, заразявайки и унищожавайки ракови клетки, като са отключили имунен отговор на организма. Това сочат резултати от публикувано на 26 май 2015 г. клинично изпитание, което показва потенциала на виротерапията, предаде агенция АФП.

Става дума за първите опити от фаза 3 с този нов подход, които демонстрират толкова положителни резултати, според учените от Института за изследване на рака в Лондон, Великобритания, които са извършили клиничното изследване. Резултатите са публикувани на 26 май 2015 г. в американското специализирано списание Journal of Clinical Oncology.

Според учените, тези резултати биха могли да накарат лекарствената агенция на САЩ FDA и европейския й еквивалент, да дадат възможност в следващите месеци на пазара да се появи лекарственият продукт, наречен T-VEC (Talimogene Laherparepvec), произведен от американската компания Amgen.

Изследователите избрали произволно 436 пациенти с напреднала меланома и неподлежащи на операция, на които направяли инжекция с T-VEC или друга имунотерапия.

Над 16% от пациентите, лекувани с Т-VEC, са показали траен отговор за повече от шест месеца, в сравнение с 2,1% в контролната група. Някои болни са били в ремисия повече от три години.

Отговорът на въздействието е бил по-изразен при пациенти с по-малко напреднал рак на кожата, и при тези, които не са преминавали някакво лечение преди това. Това показва, че виротерапията може да се разглежда като първа фаза на лечение на метастатичната меланома.

163- та пациенти в клиничните изпитания, които са били с по-малко напреднала меланома (3-ти и 4-ти стадий), лекувани с Т-VEC са оцелели средно 41 месеца, в сравнение с 21,5 месеца за 66 пациенти на подобен етап, лекувани с друга имунотерапия.

Един от водещите на клиничното проучване и професор Кевин Харингтън.

Има все по-голям ентусиазъм по отношение на виротерапията като T-VEC срещу рака, защото може да започне двойна атака чрез унищожаване на раковите клетки директно отвътре с вирус, който ги заразява и стимулира имунната система да се насочи срещу тях. Това е по-малко малко странични ефекти от химиотерапияте или други нови имунотерапии срещу туморите, казва Харингтън, цитиран от агенция БГНЕС.

Раковите клетки се развиват по определен начин, за да избягнат имунния отговор на организма на болния, но точно това ги излага на риск от вирусна инфекция.

Вирусът на херпеса е модифициран чрез премахване на два ключови гена, което предотвратява размножаването им в здравите клетки. Затова нормалните клетки откриват и унищожават вируса T-VEC преди да ги увреди.

Илюстрация: Суриан Сусей

Zdraven.bg препоръчва на всички да излагат на слънце минимално своята кожа и да пропускат солариумите като превантивна мярка срещу рак на кожата и поздравява всички със специална селекция с български песни за лятото: