ГМО кокошки снасят лек за рак

кокошка

Японски учени създадоха нов метод за лечение на рака.

Изследователи от Япония успяха да създадат генетично модифицирани кокошки, чиито яйца съдържат лекарство, подпомагащо борбата с тежки болести като рак.

Новината не е шега, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Според съобщението това откритие драстично ще намали цената на лечението.

Ако учените успеят безпроблемно да произведат интерферон бета – вид протеин, който помага за лечението на болести като множествена склероза и хепатит, то цената на лекарството, правено от него, ще стане значително по-достъпна. В момента медикаментът струва около 100 000 йени (888 щатски долара).

За да постигнат производство на протеина изследователите от Националния институт за напреднала индустриални науки и технологии имплантират гени, произвеждащи интерферон бета, в клетките на кокошата сперма.

След това те използват материала, за да оплодят яйца и да създадат кокошки, които наследяват полезните гени и могат да снасят яйца, съдържащи протеина.

В момента учените разполагат с три кокошки, чиито яйца съдържат лекарството, снасяйки почти ежедневно. Те планират да започнат продажба на яйцата на фармацевтични компании, с което да намалят цената на лекарството наполовина.

Потребителите обаче ще трябва да почакат докато откритието стигне до тях, тъй като в Япония има стриктни регулации за нови или чуждестранни лекарствени продукти, като процесът по наблюдение и одобрение може да отнеме години.

Въпреки това екипът учени се надява, че технологичният им пробив ще помогне за намаляването на цените на лекарството дори до 10% от неговата сегашна цена.

Снимка: Керън Джаксън