ГМО над нормата в 7% от храните в България през 2009 година

7% от изследваните хранителни продукти за 2009 година съдържат генно-модифицирани организми (ГМО) над нормата. Това съобщиха от столичната инспексия за опазване и контрол на общественото здраве РИОКОЗ. Високо съдържание на ГМО е открито предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли. В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0,9%.

През 2009 година са направени 149 проби за генно-модифицирани храни, отчетоха от столичния РИОКОЗ, където се обработват пробите от цялата страна. Всички продукти, в които е засечено високо съдържание на ГМО, са българско производство, обясни Любина Донкова – ръководител на Националната лаборатория за контрол на ГМО.

Суровините, които са използвани обаче за производството на тези храни, са внос. Соевите гранулати и изолати са главно внос от Аржентина, Бразилия, САЩ, а соевият лецитин е внос от европейски страни – главно от Гърция и Испания. Тези суровини, когато са положителни и се вложат в дадено българско производство, тогава вече те присъстват като съставки в крайните продукти на това българско производство, съответно колбасите и вафлите.

Многократно се е увеличил броят на частните клиенти, които искат да изследват даден продукт за съдържание на ГМО. От началото на 2010 г. над 30 души са поискали да се направят такива проби, в две от тях се оказва, че ГМО са над нормата: една проба вафли, една проба соев гранулат.

Всеки, който пожелае, може срещу заплащане от 125 лева да изследва продукт за съдържание на ГМО в столичния РИОКОЗ, уточнява dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu

loading...