ГМО продукти нахлуват в българските магазини

ГМО

Десетки ГМО хранителни продукти навлизат в България при влизането в сила на Трасатлантическото споразумение за търговия между САЩ и ЕС.

58 вида ГМО плъзват у нас, след като ЕС премахне контрола за тези продукти, идващи от САЩ, пише вестник Телеграф.

Вносът на продукти от Америка ще се приема на доверие, като Европейският Съюз, респ. и България, няма да може да прави допълнителни проверки за наличие на ГМО. Достатъчни ще бъдат единствено гаранциите на производителите за това дали дадена храна е чиста от ГМО и отговаря на евростандартите.

Това е записано в публикувания на сайта на ЕС europa.eu проект за Трасатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТТИП). Преговорите по документа още текат в своя 11-я кръг, като окончателният текст ще бъде публикуван непосредствено преди неговото подписване.

В проекта е записано, че контролните органи на двете страни по спаразумението ще работят заедно, за да не се допуска допълнително затрудняване на търговията. Така всеки производител ще може свободно да си внася стоката, която няма да подлежи на допълнителна проверка. Контролните органи ще могат да проверяват само по документи гаранциите за съответствие с евронормите.

В момента е разрешен вносът и търговията на 58 сорта ГМО храни в ЕС, но е забранено да се отглеждат на територията на Европейския съюз.

В ЕС може да се сади само царевица на американската корпорация Монсанто.

Според експерти няма генномодифицирани продукти, които са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ.

Според високопоставен чиновник, който е присъствал на преговорите, търговското споразумение променя стандартите на ЕС за храни. Дори вече са във фаза на одобрение 5 нови ГМО продукта, заявява той, цитиран от sputniknews.com, пише blitz.bg.

Zdraven.bg припомня, че през август 2015 г. Министерството на околната среда и водите обяви, че генно-модифицирани организми в околната среда на България нямало.

Снимка: Ели Ратнер

loading...