ГМО сьомга пуснаха в продажба в САЩ

сьомга

Сьомга ала Франкенщайн вече отглеждат и ядят официално в САЩ.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разреши отглеждането и продажбата на генно модифицирана сьомга, като пренебрегнаха предупрежденията на потребителските организации за евентуалната опасност за здравето и за природата на този проект, съобщават световните агенции.

Решението на Американското управление за контрол на храните и лекарствата бе оповестено след дългогодишни спорове относно новата риба. Тя е разновидност на атлантическата сьомга, на която бяха инжектирани гени от сьомга чинук, обитаваща Тихия океан. Генномодифицираният вид расте два пъти по-бързо и достига до оптималното си тегло само за 16-18 месеца, а не за 30, какъвто е случаят при атлантическата сьомга.

Видът ГМО сьомга е кръстен AquaAdvantage и според санитарните власти той отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и е годен за консумация. Така сьомгата става първото генно модифицирано животно, одобрено за храна на хората.

Разработката е дело на биотехнологичната компания от щата Масачузетс AquaBounty Technologies. Според американския регулатор генномодифицираната сьомга е хранителна колкото и останалите видове, с които нямала съществени биологични разлики. Новият вид може да бъде отглеждан само в рибарници от затворен тип в Канада и Панама, като в САЩ това още не е разрешено.

Противниците на ГМО обаче я наричат Франкенриба и твърдят, че употребата й може да предизвиква алергии. Aлармират и за опасността от замърсяване на дивата природа и на истинския естествен вид. Генномодифицираният вид може да бъде опасен за другите риби, ако бъде пуснат на свобода.

Има критици, които смятат, че инженерното производството на животински видове има и етична страна и не трябва да бъде разрешавано.

Организации за защита на потребителите се възпротивиха на проекта и изказаха опасения за здравето на хората при консумация на AquaAdvantage. От Американското управление за контрол на храните и лекарствата изтъкнаха, че мутантът е стерилен и не може да остави ГМО поколение, ако избяга от рибарниците.

Факт е, че дори и с ниски цени, ако генно модифицираните храни са обозначени, те не са предпочитани от потребителите в САЩ, затова производителите им, въпреки настояванията на Потребителския съюз, се опитват по всякакъв начин да отлагат етикирането им.

Снимка (не-ГМО сьомга): Ханс Хауке