Годишните профилактични прегледи на простатата намаляват смъртността от заболяванията й

Нарушения в уринирането, болки в корема и слабините, както и проблеми в сексуалната функция са симптоми на  от най-разпространените заболявания на простатната жлеза: хроничен простатит, доброкачествена хиперплазия на простатата и рак на простатата, информира hillclinic.com.

По статистика хроничният простатит засяга между 40% и 70% от мъжете в активна възраст, от увеличената простата страдат над половината от мъжете след 50 години като при 80-годишните мъже се среща в 90% от случаите, а ракът на простатата е сред най-често срещаните злокачествени заболявания при мъжа изобщо.

Високата честота на заболяванията на простатата налага сериозно внимание към необходимостта от профилактика с цел ранно откриване и своевременно лечение. Редовните профилактични прегледи след 40-годишна възраст веднъж годишно при специалист-уролог позволяват да се диагностицират заболявания в ранен стадий, което елиминира възможността от усложнения. В развитите страни това е елемент на общата култура, чрез който значително е намален показателят смъртност от заболявания на простатата.

Един час е времето, необходимо за стандартен профилактичен преглед на простатата. Такъв преглед включва консултация със специалист; комплексен урологичен преглед; трансректално ехографско изследване и туморен маркер (PSA).

След 40-годишна възраст вероятността от развитие на заболяване на простатата се увеличава. Редовната профилактика дава възможност навреме да се установят патологични изменения. Самолечението, естествено, не е решение, а е необходима намесата на квалифициран специалист-уролог.

Снимка: Enoch Choi