Големият корем затруднява дишането

Големият корем затруднява дишането, предупреждават специалистите.

Носенето на свръхтегло в областта на кръста може да затрудни функционирането на белите дробове, прибавяйки към дългия списък здравословни проблеми, свързани с коремните тлъстини, заявиха френски учени.

Пълнотата в областта на корема вече се свързва с диабета, високото кръвно налягане и сърдечната болест като част от дял здравословни проблеми, известни като метаболитен синдром. Изследователите доказват, че широката талия е силно свързана с понижена функция на белите дробове, независимо от други утежняващи фактори, които засягат този орган, като наднорменото тегло и пушенето.

Учените са анализирали здравната информация на около 120 000 души във Франция, вземайки под внимание демографията, историята на тютюнопушенето, употребата на алкохолни напитки, също както и функцията на белите дробове при съобразяване с мярката за затлъстяване, известна като индекс на телесното тегло, обиколка на талията и други индикатори на метаболичното здраве.

Открихме определена независима връзка между нарушената функция на белите дробове и метаболичния синдром главно поради прекалена пълнота, пише д-р Наталие Леон от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания в американското списание за респираторна и животоспасяваща медицина, цитира dariknews.bg.

Екипът от учени определят прекомерната пълнота при талия над 89 см при жените и 101 см при мъжете. Няколко големи изследвания свързват лошата функция на белите дробове с по-високата смъртност и с хоспитализацията, свързана със сърдечната болест. Учените са на мнение, че биреното коремче може да разстрои начина, по който функционират диафрагмата и гръдният кош.

Снимка: sxc.hu