Големият корем увеличава риска от инфаркт

Пациенти със заболявания на коронарните артерии, които имат дори и неголям корем, са два пъти по-изложени на риск от инфаркт, отколкото тези, чиито тлъстини се трупат в друга област на тялото.

Същият ефект се наблюдавал и при пациенти с нормален индекс на телесната маса, установиха учени от клиниката Мейо в Рочестър, ръководени от Таис Коутиньо.

Биреното коремче е толкова опасно за здравето на тези хора, колкото ако изпушваха по един пакет цигари на ден или имаха много висок лош холестерол“, твърди Коутиньо, цитиран от Yahoo и БТА.

Новото проучване оборва предишни наблюдения и тъй-наречения “парадокс на затлъстяването”, според който пациенти с по-висок индекс на телесната маса и страдащи от коронарни заболявания имат по-добри шансове за живот, отколкото пациентите с нормално тегло, пояснява actualno.com.

Това се обяснява с факта, че споменатият индекс не е добър измерител на тлъстините в човешкия организъм и не дава точна информация за разпределението им по човешкото тяло“, констатира Таис Коутиньо.

Тлъстините в областта на кръста са метаболично много по-активни, установиха учените. Те предизвикват резки промени в кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Хора, които имат същото количество мастни натрупвания, но в други части на тялото, като таза и бедрата, не са изложени на по-висок риск от инфаркт.

Снимка: SuperFantastic