Горещото кафе съдържа повече антиоксиданти от студеното

горещо кафе

Сравнявайки свойствата на студеното и горещо приготвено кафе, изследователите откриват подобна киселинност и при двете, но по-високи нива на антиоксиданти в горещото кафе.

Учени от университета Томас Джеферсън във Филаделфия, САЩ, са открили химическите различия в химическия състав на произведеното горещото кафе, вареното, и произведеното по студен метод кафе, които могат да имат въздействие върху здравето. По-специално изследователите установяват, че горещото кафе има по-високи нива на антиоксиданти, за които се смята, че са отговорни за някои от ползите за здравето на кафето като напитка.

Не бъркайте изстиналото кафе със студеното, произведено по друга технология, а не чрез варене на смлени кафени зърна. Студеното кафе се произвежда чрез пълно потапяне на кафени зърна във студена вода за период от приблизително 12-24 часа, докато стане напитката готова за консумация. Не бъркайте също разтворимето кафе като нес кафето, че е истинско кафе, защото то се произвежда по химичен път и не носи здравните ползи на истинското кафе. Не консумирайте също кафето горещо, ако като го сварите, изчакайте да добие нормална температура, защото пиенето на горещи напитки, освен че ще си изгорите езика и гърлото, се увеличава риска от рак в устната кухита и гърлото.

Тъй като повечето консуматори оценявали горещото кафе като по-киселинно от студеното, учените решили да проверят това мнение дали е наистина така.

Кафето има много антиоксиданти. Ако го пиете в умерени дози, изследванията показват, че може да бъде доста добре за вашето здраве. Открихме, че гореща варото кафе има по-голям антиоксидантен капацитет, отколкото приготвеното по студен метод, казва Меган Фулър, асистент професор по химия от университета.

Относно нивата на киселинност на двата вида кафе, направени чрез двата различни процеса, оказало се, че те са аналогични. Затова предпочитащите кафе, направено чрез студен метод, не бива да смятат, че с това ще избегнат киселини в стомаха.

Кафето насища кръвта с антиоксиданти, които заедно с витамините и микроелементите от кафеените зърна могат да намалят възпаленията на тъканите и да нормализират функционирането на сърдечносъдовата система. Консумацията му насища с кислород клетките в организма и допринася за регенерацията им.

Ако досега почти няма проучвания върху студено произведеното кафе, то има добре документирани изследвания, че горещо направеното чрез горещо варене кафе има някои значими ползи за здравето, включително по-нисък риск от някои видове рак, диабет и депресия.

Резултатите от настоящото изследване на учените са публикувани в официалния сайт на университета Томас Джеферсън, както и в специализираното издание Scientific Reports на 30 октомври 2018 г.

Снимка на горещо кафе: Грег Мелвил