Горещ шоколад за здрав мозък

Редовното консумиране на горещ шоколад подобрява паметта, откриха учените.

хапването на горещ шоколад може да помогне на възрастни хора да запазят доброто си мозъчно здраве, пише в-к Daily Mail, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Две чаши на ден от напитката стимулират притока на кръв към мозъка и подобряват запаметяването и извикването на спомени при възрастни доброволци.

Това са установили авторите на проучването от Харвардския медицински колеж в Бостън, съобщава агенция БТА. Експертите се надяват, че откритието им може да залегне в “какаова терапия” за предпазване от деменция.

Изследването е обхванало 60 доброволци на средна възраст 73 години, които не страдали от деменция. Участниците консумирали по две чаши горещ шоколад всеки ден в продължение на месец, без да получават други какаови продукти.

Доброволците били подложени на тестове за запаметяване и мислене. Притокът на кръв към мозъка бил изследван с ултразвук. Изследователите са установили, че той е нарушен при 18 от участниците. След месец консумация на горещ шоколад обаче притокът на кръв при тях се увеличил средно с 8,3 процента.

В резултатите от тестовете за запаметяване също било отчетено подобрение, а времето за извикване на спомени намаляло от 167 секунди средно на 116 секунди.

Въз основа на тези данни изследователите са стигнали до извода, че лакомството горещ шоколад може да е от полза за възрастните хора за поддържане на добро мозъчно здраве.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Moyan Brenn