Най-добрата мазнина за готвене, за да намалите високото кръвно налягане, е зехтинът.
Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, предложена от испански специалисти, е за готвене да се използва зехтин, пише британския вестник Express, цитиран от агенция БТА.
Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве.
Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли – група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи.
Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и дори действат съдоразширяващо.
За целите на изследването специалистите са сравнили ефектите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и съответно на полифеноли, а другата – бедна.
Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.
Зехтинът също така притежава противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет тип 2, артрит и дори от някои видове рак, твърдят експерти по хранене.
Zdraven.bg припомня, че зехтинът е най-полезната растителна мазнина за пържене.
Снимка на зехтин: Марина Першина