
Готовото тесто може да предизвика различни заболявания и дори отравяния, твърдят американски учени.
Даже при изпичане бактериите, които се съдържат в този вид полуфабрикати, не могат да бъдат унищожени напълно, заяви доктор Карън Хил от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.
В течение на дълги години се смяташе, че готовото тесто е опасно заради яйцата, които могат да съдържат бактерията салмонела. Но се оказва, че опасността не се крие само в това.
За да се запази дълготрайността на този вид продукт, в него се добавят изкуствени съставки, пояснява епидемиологът. В хода на експеримент с мишки е установено, че при тези от тях, които са хранени с хлебни изделия от готово тесто, са наблюдавани промени във вътрешните органи.
Що се отнася до реакцията на човешкия организъм на подобен вид продукти, в най-добрия случай може да се появи алергия или отравяне, отбелязва доктор Карън Хил.
Снимка: sxc.hu