Градските паркове са лошо място за плаж

парк

Слънчевите бани на тревните площ в градските паркове могат да бъдат опасни. Защо?

С идването на топлото време почитателите на слънчевите бани в градските паркове се увеличават.

Някой се настанява върху поставени на места пейки или дървени скари, но не са малко и тези които просто постилат нещо направо на тревата.

Това може да бъде опасно по две причини – кърлежите и вещества, с които тревата се обработва, за да бъдат унищожени именно тези насекоми.

За това предупреди ентомологът и доктор на биологичните науки Анатолий Захаров за радио Sputnik на 24 юни 2020 г., цитиран от агенция БГНЕС.

“Кърлежите пренасят много опасни, сериозни заболявания, като енцефалит. А ако третирате тревата до такава степен, че там вече няма кърлежи, тя също може да бъде опасна, защото самите химикали, който гарантирано убиват кърлежи също са опасни за хората”, обяснява етнологът.

Анатолий Захаров препоръча какво да правите, ако наистина искате да получите загар в парка.

“Слънчевите бани на тревата ви превръщат в един вид стръв за кърлежите. Бих ви посъветвал да не постилате одеяло направо върху тревните площи, а да използвате шезлонг или стол, докато се излагате на слънце. Ако сте почитател на този вид градска почивка е добре редовно да се преглеждате за ухапвания от насекоми, най-вече кърлежи”, каза Анатолий Захаров.

600x120

Снимка на слънчева баня в парка: Photo Mix