Градският въздух и продължителността на живот

градски парк

По-чистият въздух в града увеличава продължителността на живота на жителите му, установиха учените.

Подобрението на качеството на въздуха е позволило да се увеличи средната продължителност на живота на жителите на 50 американски града с около 5 месеца за 20 години, се казва в научна публикация.

Според изследването на учени от университета Брайгъм Юнг и Училището по обществено здраве в Харвард средната продължителност на живота в проучваните 51 града в САЩ се е увеличила с близо 3 години между 1980 и 2000г., като 5 месеца от тях се приписват на подобреното качество на въздуха.

поред изследователите такова увеличение на средната продължителност на живота, което се обяснява с намаляване на замърсяването на въздуха, е забележително.

При изследванията си учените са взели предвид различни фактори подобряващи качеството на живота и оттам неговата продължителност и са оценили въздействието им, установявайки, че средно 15% от увеличената продължителност на живота се дължи пряко на по-чистия въздух в наблюдаваните градове.

Това идва от намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и заболяванията на белите дробове, често пряко свързани със замърсяване на въздуха, който хората дишат, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Даниела Ляно