Грийнпийс: Турските зеленчуци пълни с пестициди


краставици и домати

Краставиците, доматите и чушките, отглеждани в Турция са пълни с отровни, забранени в ЕС пестициди, твърди Грийнпийс.

Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, анализирани от Грийнпийс няколко пъти през 2019 г.

Според доклад на неправителствената организация, все повече турски зеленчуци се оказват силно замърсени с отровни вещества.

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено “Пестицидите: опасността на трапезата ни”, цитирани от агенция Deutsche Welle на 24 януари 2020 г.

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември 2019 г. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазарите.

Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август 2019, са открити общо 56 пестициди. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври 2019 – 96, през ноември 2019 – 139 пестициди.

От проучването на Грийнпийс става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година. А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че карбендазимът може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.

Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на Грийнпийс. Но е възможно проблемът да засяга не само Турция.

“Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави”, обяснява Бюлент Шък. “Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти.” Турция изнася 10% от производството си на плодове и зеленчуци, 90% се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.

По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион, през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

Изследователите са установили, че при 42% от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди въздейства дълго време и се пренася в почвата и въздуха. Поради това най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците на полето, подчертава Бюлент Шък.

Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба. При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.

Според доклада на Грийнпийс, от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона. Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия – 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар – тоест, двойно повече.

В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година Грийнпийс разпространи “Черен списък на най-опасните пестициди в Европа“, където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни. Заради проучването са били изследвани 520 позволени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от анализираните пестициди са били добавени към черния списък.

Докладът за Турция е бил сравнен с “Черния списък на най-опасните пестициди в Европа“, в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди. Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.

През 2015 г. Грийнпийс публикува и черен списък с хранителни продукти, които съдържат ГМО, но по-късно го премахна от сайта си, без да обяснява защо.

Снимка на краставици и домати на сергия: Тим Пасмор

loading...