Грил, захароза и неправилно съхранени плодове и ядки водят до рак

Рискът за възникване на ракови процеси може значително да бъде намален при положителна промяна в хранителното поведение, сочи статистика на Министерството на здравеопазването. Счита се, че средно при 32-35% от случаите на рак може да се постигне превенция чрез модифициране на храненето.

Ефектът за различните видове рак варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рак на гърдата, до 75% за колоректален рак и рак на стомаха. Химичните вещества предизвикват от 70 до 90% от раковите заболявания. Печеното месо или зеленчуци на грил при въздействие на директен пламък проявяват канцерогенни свойства.

При съхраняване на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове (смокини) при неподходящи условия (висока влажност и температура), се развиват плесени, които образуват микотоксини и са с доказана канцерогенна активност за рак на черния дроб.

При епидемиологични проучвания е установено, че високият прием на захароза (рафинирана захар) се свързва с повишена смъртност от рак на гърдата и на дебелото черво. Установено е още, че нишестето вероятно има предпазващ ефект по отношение рака на правото и дебелото черво.

Данни сочат също, че високият прием общо на мазнини, когато те доставят 40-45% от енергийната стойност на храната, увеличава риска от рак на гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и белия дроб.

Снимка: Steven Depolo