Грипна епидемия в Ямбол, училищата в Бургас в грипна ваканция от 2 ноември 2009

Грипна епидемия е обявена официално от 2 ноември на територията на цялата Ямболска област. Всички училища излизат в грипна ваканция, съобщиха от областната администрация.

Препоръчва се на учениците да си стоят вкъщи, да не се събират на обществени места, за да не се заразят или да не разпространяват зараза. За целодневните детски градини и яслите ваканция няма – те продължават да работят при засилени предпазни мерки, уточнява dariknews.bg.

Седмица ваканция от утре ще имат бургаските ученици заради грипа. Това реши на заседание епидемиологичният щаб, съобщиха от общината.

Мярката се налагала заради динамиката на разпространението на вируса в града, а и анализът на данните за заболелите показва, че Бургас е “на ръба” на грипна епидемия, посочват от общината.

Щабът е преценил, че вместо да се чака епидемиологичният взрив, по-добре е да се затворят училищата в общината. Сред останалите мерки против разпространението на заразата са забраната за свиждания в болниците, отмяната на плановите операции, прекъсването на женските и детските консултации, както и на имунизациите.

Детските градини и ясли в община Бургас ще продължават да работят. В сградите им обаче няма да бъдат допускани родители.

Щабът ще заседава отново в петък, докогато ще продължи грипната ваканция. Тогава отново ще бъде направен анализ на данните за болните в общината и ще се прецени дали да бъдат подновени занятията в училищата.

Снимка: sxc.hu