Грипна епидемия в 1/3 от България в края на януари 2014 г.

Над една трета от България е под грипна епидемия към края на януари 2014 година.

През третата и четвъртата седмица на януари 2014 г. в грипна епидемия вече са областите Бургас, София-град, София-област, Русе, Плевен, Добрич и Ямбол.

Според анализите на Министерството на здравеопазването в Бургас, където имаше и грипна ваканция, заболеваемостта сред децата между 9 и 14 г. е намаляла 3 пъти. Т.е. виждате какъв е резултатът от спирането на децата от училище! Неслучайно и ние препоръчваме на просветните инспекторати да разпускат учениците, коментира д-р Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от в-к Труд.

Столичният инспекторат обаче така и не се съобрази с лекарите, когато преди 5 дни те обявиха епидемия в най-големия ни град.

Аргументът бе, че в софийските училища не са достигнати изискуемите 30% болни деца, за да могат те да останат у дома.

Засега грипът протича нормално, няма някакви масови или неочаквани тежки усложнения. Както се предполагаше, в над 80% от случаите на грип се установява познатият свински. В останалите е щамът “Виктория”. По време на епидемия на легло се повалят между 5 и 15% от населението, показват световни проучвания. Ако съотнесем данните към България, това прави между 365 000 и 1,1 млн. души.

Здравното министерство продължава да следи и здравословното състояние на идващите бежанци. Около 30% от тях са африканци от Алжир, Кения, Сомалия, Кот д’Ивоар и сред тях хванахме няколко души с краста и с типичните за техните географски ширини паразитози, които често протичат с диария. Останалите 60% са сирийци, посочи д-р Ангел Кунчев.

Опасност от краста за българите има само ако те попаднат в близък и тесен контакт с чужденците.

Снимка: Toshiyuki IMAI