Грипна епидемия се очаква в средата на януари 2014 година

Eпидемия от грип в България се очаква в средата на януари 2014 година, предупреждават здравните органи.

Грипната вълна в страната се очаква около средата на месец януари догодина. Това потвърди пред Нова телевизия здравният инспектор д-р Ангел Кунчев и така опроверга информацията, че грипната вълна у нас се очаква още около Коледа.

Той обясни, че вече е изолиран първият грипен вирус за сезона от тип B, но това все още не означава начало на епидемия.

По негови думи, не се очаква нещо по-различно от миналогодишните епидемии от грип. Знаем кои щамове очакваме, отбеляза докторът.

Той подчерта, че грипът не започва с хрема, а с много силна отпадналост и главоболие. Другите симптоми за грип са температура, дразнеща кашлица и силни болки в гърдите.

При чиста вирусна инфекция антибиотикът няма никакъв ефект. Той не влияе по никакъв начин на вируса. Поне от досега изолираните 13 случая в Европа е установено, че всички те са чувствителни на антивирусни препарати. Това значи, че имаме средство, с което да е борим, обясни д-р Кунчев. Той допълни, че при вече възникнало заболяване трябва да останем вкъщи 4-5 дни и да проведем лечение.

По-рано беше обявено, че три различни щама грип – Калифорния, Тексас и Масачузетс, се очакват през зимата 2013/2014 година.

Снимка: CJ Sorg