Грипните вируси през есен-зима 2015/2016

грипна маска

Какъв грип ни очаква в сезона есен-зима 2015/2016?

С настъпването на есента се увеличават разпространението на вирусите на грипа и настинките.

Епидемиолозите смятат, че пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и началото на февруари 2016 година, както е било и последните няколко години. В средата на октомври обикновено грипната епидемия тръгва и в края на годината сме наясно кога ще стане вълната и кога ще дойде и в България.

Общите симптоми са втрисане, висока температура и главоболие. След два-три дни се появява и кашлицата, тъй като вирусът е предизвикал дихателна инфекция.

Експерти очакват вирусът „Швейцария” да се разпространи през есента и зимата на 2015 година.

Новият вирус „Швейцария” беше изолиран през 2013 г. Той е сравнително нов и към момента обществото не е изградило имунитет към него, обяви пред БНТ главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Според него противогрипните ваксини са сред най-слабо ефективните методи за предпазване от зараза. В сравнение с останалите ваксини, които предпазват на 90 %, противогрипните подсигуряват само до 60-70%.

Заедно с хората над 70 години и тези с хронични заболявания, децата и тази зима ще бъдат сред най-уязвимите към грипния вирус. Педиатрите съветват родителите да наблюдават децата си. Ако им симптомите продължат три-четири дни да потърсят лекар, защото може да има усложнения.

Според д-р Иван Янков тези усложнения могат да включват наслагване на втора бактериална инфекция, развиването на пневмония, или пък засягане на някоя от другите системи, цитира bTV.

Другият вирус, който се завръща тази есен, е щамът „Калифорния”, или по-добре познат като свински грип. При него има малки промени в генетиката и това му позволява да съществува. Ако се модифицира повече, ще е по-опасен, обясни още д-р Кунчев.

Лекарите съветват тези, които не смятат да се ваксинират, да носят маска през пиковите месеци

Специалистите напомнят, че при възрастните, грипът води до усложнения – пневмония, отит, сърдечносъдови заболявания. Те съветват да не се самолекуваме, а да потърсим лекарска помощ при първи симптоми.

Снимка: Браян Роузънгрант