Грозде срещу високо кръвно

червено грозде

Гроздето помага в борбата с артериалната хипертония.

Консумацията на грозде не само се асоциира с понижение на кръвното налягане, но и с подобрение на функцията на сърцето.

До тези изводи са достигнали учени от кардиологичния център към Университета на Мичиган, САЩ.

Тази негова роля се отдава на наличието на антиоксиданти в него.

Засега събраните данни са въз основа на проведеди сред лабораторни мишки изследвания и са наложителни допълнителни проучвания. При експеримента е наблюдаван ефектът от консумацията на грозде, преработен под фирмата на прах, съчетана с диетичен режим беден или богат на сол. Последната е била наложителна във връзка с индуцирането на хипертония при мишките.

След 18 седмици, се оказва, че включването на грозде в режима не само намалява кръвното налягане, но и подобрява сърдечната функция, редуцитра възпалението, ограничава данните за мускулна увреда. Мишките, при които е прилаган антихипертензивен препарат са били с по-ниско налягане, но не е регистирано подобрение в сърдечния статус.

Чрез добавянето на гроздов прах към хранителен режим с високо съдържание на сол се наблюдава ефект на понижаване на високото кръвно и подобряване на сърдечната недостатъчност, заяви Мичел Сеймор, ръководител на екипа, провел проучването.

Включването на гроздето в хранителния режим има полза, различна от тази при консумацията на плодове и зеленчуци изобщо, заключават специалисти.

Изследователите са обнадеждени от положителния ефект на гроздето и влиянието върху кръвното налягане и препоръчват да се продължат проучванията.

Резултатите от това изследване са публикувани в специализираното издание Journal of Gerontology: Biological Sciences през октомври 2008 г.

Снимка на червено грозде: Кристиан Шнетелкер