Гръцка Мелицано салата


Кулинарна рецепта за традиционна гръцка салата Мелицано.

Представяме кулинарна рецепта за здравословна традиционната гръцка Мелицано салата, която се прави от печени патладжани, чесън, лук, зехтин, лимонов сок и магданоз. Приготвя се лесно за около един час.

Необходими продукти за 2 порции:

1 кг патладжани
1 червена чушка
1-2 скилидки чесън
60 мл зехтин
30 мл оцет
1 стрък пресен лук
2 клончета магданоз
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява предварително – горно и долно печене 225 °C / фурна с вентилатор 200 °C. Патладжаните и чушката се измиват обилно и подсушават.

Патладжаните се надупчват с вилица, подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат около 30 минути на средното ниво във фурната. След 15-ата минута печене към патладжаните се добавя и чушката и всичко се допича заедно.

След като се извади от фурната чушката се завива в алуминиево фолио и се оставя настрани за 10-ина минути. След това се почиства много по-лесно от люспата.

Патладжаните се разрязват и с помощта на лъжица се обира сърцевината им. Чесънът се бели и нарязва на тънко.

Почистената от люспата чушка се почиства и от семките, след което се нарязва на дребно.

В купа се разбърква патладжанът, чушката, чесънът, овкусява се с маслиново масло, оцет, сол и пипер. Лукът се измива, подсушава и нарязва. Магданозът също се измива, а листата му се наситняват. Мелиджано салатата се гарнира с лука и магданоза.

Източник и снимка: Кауфланд