Гръцка мусака


Кулинарна рецепта за гръцка мусака в български вариант.

Мусака (от арабски musaqqaʿa са прозводните: гр. μουσακάς; рум. musaca; тур. musakka; южнославянски мусака/​musaka; арменски Մուսակա) е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ – изстуден, идва в България през гръцки и турски език, а по света се разпространява предимно от гръцки.

Най-известен по целия свят е гръцкият вариант мусака – без картофи, който е и най-здравословен.

Представяме кулинарна рецепта за вкусна мусака, но не каквато я приготвят традиционно в Гърция и с която страната е прочута по света, по български – с картофи. Изпълнението на рецептата е за по-напреднали кулинари, а приготвянето й отнема повече от един час.

Необходими продукти за 4 порции:

750 г телешка кайма
500 г патладжани
500 г картофи
150 мл зехтин
100 г червени домати
300 г кашкавал
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
½ ч. л. захар
2 белтъка
зехтин за тигана
краве масло за тавата
сол, черен пипер, риган, канела на вкус

за соса Бешамел:
40 г краве масло
40 г (3-4 с. л.) брашно
300 мл (2-3 ч. ч.) прясно мляко
2 жълтъка

Начин на приготвяне:

Патладжаните и обелените картофи се нарязват на кубчета и поотделно леко се запържват за кратко в намазнен със зехтин тиган.

Лукът и чесънът, нарязани на филийки, се запържват в сгорещения зехтин. Прибавя се каймата и след като се запържи, се слагат наситнените домати, захарта, сол и черен пипер на вкус.

Сместа се вари на слаб огън, докато течността се изпари. Дръпва се от огъня и когато изстине, към нея се прибавят разбитите белтъци и нарязаният на ситно магданоз.

Тавата се намазва с масло и се поръсва с галетата. Картофите се разстилат на дъното и леко се посоляват. Отгоре се редят половината кайма, патладжаните, останалата част от каймата и настърганият кашкавал. После се повтаря подредбата – картофи, патладжани, кайма и кашкавал.

В сгорещеното масло се запържва брашното, сипва се затопленото прясно мляко, посолява се и се дърпа от котлона. Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква.

Мусаката се залива със соса и се пече 30 минути в умерено загрята фурна.

Източник и снимка: Кауфланд