Гръцка салата от калмари със зелен лют винегрет

калмари

Здравословна кулинарна рецепта за салата от калмари със зелен лют винегрет по гръцки.

Представяме гръцка кулинарна рецепта за калмари със зелен лютив винегрет.

Настоящата рецепта е за по-напреднали кулинари и изпълнението й отнема около 1 час.

Необходими продукти за 4 порции:

500 г калмари
4 домата
4-6 с. л. олио
2 глави лук
1 зелена салата
сол на вкус
черен пипер на вкус

за зеления лютив винегрет:
1 зелена чушка
2 люти чушки
4 скилидки чесън
6-8 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сол
1 ч. л. мед

Начин на приготвяне:

Калмарите се почистват и се измиват внимателно.

Доматите също се измиват и се разполовяват. Лукът се нарязва на четири и се поставя в предварително намазнена с 2-3 с. л. зехтин тава. Пече се заедно с доматите 30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. След това доматите внимателно се обелват и семената се отстраняват.

Върху тубите на калмарите се правят два – три кръстовидни разреза. Осоляват се, подправят се с черния пипер и се поливат с 2-3 с. л. зехтин. Пекат се върху предварително нагрят грил тиган 2-3 минути от двете страни.

Зелената чушка, лютите чушки и необелените скилидки чесън се изпичат на грил тигана.

Изваждат се в съд с капак и се оставят да се задушат. След това се обелват, а от чушките се отстраняват семената. Поставят се в пасатор, наливат се зехтинът, лимоновият сок, солта и медът и всичко се пасира.

Листата зелена салата се нарязват на ивици. В чинията за сервиране се оформя канапе от салатата, отгоре се поставят четири четвъртинки от доматите. Между тях се нарежда печеният лук, а калмарите се нарязват на шайби и се поставят в средата. Поливат се със зеления чили винегрет и се сервират.

Източник и снимка: Кауфланд