Здравословна кулинарна рецепта за салата от калмари със зелен лют винегрет по гръцки.
Представяме гръцка кулинарна рецепта за калмари със зелен лютив винегрет.
Настоящата рецепта е за по-напреднали кулинари и изпълнението й отнема около 1 час.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г калмари
4 домата
4-6 с. л. олио
2 глави лук
1 зелена салата
сол на вкус
черен пипер на вкус
за зеления лютив винегрет:
1 зелена чушка
2 люти чушки
4 скилидки чесън
6-8 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сол
1 ч. л. мед
Начин на приготвяне:
Калмарите се почистват и се измиват внимателно.
Доматите също се измиват и се разполовяват. Лукът се нарязва на четири и се поставя в предварително намазнена с 2-3 с. л. зехтин тава. Пече се заедно с доматите 30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. След това доматите внимателно се обелват и семената се отстраняват.
Върху тубите на калмарите се правят два – три кръстовидни разреза. Осоляват се, подправят се с черния пипер и се поливат с 2-3 с. л. зехтин. Пекат се върху предварително нагрят грил тиган 2-3 минути от двете страни.
Зелената чушка, лютите чушки и необелените скилидки чесън се изпичат на грил тигана.
Изваждат се в съд с капак и се оставят да се задушат. След това се обелват, а от чушките се отстраняват семената. Поставят се в пасатор, наливат се зехтинът, лимоновият сок, солта и медът и всичко се пасира.
Листата зелена салата се нарязват на ивици. В чинията за сервиране се оформя канапе от салатата, отгоре се поставят четири четвъртинки от доматите. Между тях се нарежда печеният лук, а калмарите се нарязват на шайби и се поставят в средата. Поливат се със зеления чили винегрет и се сервират.
Източник и снимка: Кауфланд