Здравословна кулинарна рецепта за салата от октопод по гръцки.
Представяме лесна гръцка кулинарна рецепта за зелена салата от октопод и зеленчуци с вкусен дресинг.
Варенето на октопода отнема около 35-40 минути за 1 кг тегло, а приготвянето на салатата – до един час общо.
Месото на октопода, когато е правилно приготвено, е много нежно, леко розово, сладко на вкус и по-скоро наподобява вкуса на калмарите.
Месото от октопод е диетично, богато на белтъчини и микроелементи като селен, калий, фосфор, като и витамин B12 и витамин B3, което го прави изключително полезно.
Необходими продукти за 1 порция:
70 г октопод
150 г рукола
150 г маруля
30 г моркови
1 глава лук
40 г зелени маслини
3–4 чери доматчета или 1-2 червени домата
30 г сирене Пармезан
за дресинга:
2 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. балсамов оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Октоподът се измива добре с вода и се поставя в подходящ съд, в който ссе сварява в подсолена вода за около 5-7 минути и след като се охлади няколко минутки до поносима температура за пипане, се почиства от кожата и се нарязва на кръгчета.
Марулята и руколата се накъсват наедро, морковите се настъргват, а лукът се нарязва на полумесеци.
Всичко това се смесва и се залива с дресинг, приготвен от зехтина, лимоновия сок, балсамовия оцет и сол на вкус.
Салатата се украсява с почистените и нарязани на колелца маслини и разполовените чери доматчета или нарязани на кубчета домати.
Поръсва се с настъргания пармезан и се сервира.
Източник и снимка: Кауфланд