Гуарана за свеж ум и срещу умора

Екстрактът от гуараната е открит преди петдесет години и днес е изключително популярен продукт, вместван широко в състава на различни енергийни и тонизиращи напитки и хранителни добавки, пише bb-team.org.

Големият международен интерес към растението се дължи на малките му червени плодове с размер на кафени зърна. Всяко плодче съдържа в себе си семе, което учудващо прилича на око, преди да се обели напълно, след което наподобява лешник. Всяко семе има в състава си до пет пъти повече кофеин в сравнение с кафено зърно със същия размер.

Семената и екстрактът от гуарана съдържат много ксантити, сред които и умерено до големи количества кофеин, теобромин и теофилин. Като следствие от съдържанието на изброените вещества, на гуараната могат да се припишат всички физиологични и сумарни ефекти, характерни за кафето и кофеина.

Гуарана е с доказан тонизиращ ефект над тялото и ума. Подобрява менталните функции и подтиска чувството на умора. Освен това гуарана стимулира липолизата (разграждането на мазнини), увеличава обема на кръвоносните съдове и релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб.

Екстрактът от гуарана е признат за генерално безопасен продукт в рамките на препоръчваната оптимална доза за дневен и еднократен прием на кофеин от 300 мг/24 часа. Екстрактът от гуарана се стандартизира според количеството на ксантините в състава си и главно кофеиновата доза. Затова, като всеки съдържащ кофеин продукт, екстрактът от гуарана е свързван с всички странични ефекти, характерни за свръх употребата на кофеина (кофеинизъм).

Не се препоръчва прием на Гуарана екстракт при бременни и/или кърмещи жени, както и при едновременен прием с антидепресанти и упойки.

Снимка: sxc.hu