Гъбите – суперхрана и лекарство

Лекари разказват за ползите от храненето с гъби.

Около 150 грама гъби могат да се консумират всеки ден без риск за здравето ни, а продуктът е истински склад на витамини и хранителни вещества, които влияят положително върху работата на сърдечно-съдовата и нервната системи, както и имат ефект срещу умората.

Това обясниха експерти, интервюирани от агенция РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

„Една порция обикновено е от 120 до 150 грама. Ако няма болести, които ограничават консумацията на гъби, тогава по принцип можете да консумирате гъби всеки ден, без това да навреди на здравето ви“, каза диетологът и доктор на медицинските науки Елена Ливанцова.

Тя отбеляза, че гъбите са източник на протеини, витамини от групата В, сред които B9 – фолиева киселина и B3 –  никотинова киселина или ниацин, витамин C, калций, фосфор, калий и желязо. Всички тези елементи имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан, оказват антиоксидантно действие върху организма и имат благоприятен ефект върху кръвообращението.

В същото време гъбите имат минимално съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, тъй като са от растителен произход, така че могат да бъдат включени в диетата на хора, страдащи от затлъстяване, заяви Ливанцова.

В допълнение, гъбите могат да бъдат от полза за диабетиците, защото въглехидратите са представени от диетични фибри, което спомага за намаляване на нивата на кръвната захар, добавя лекарят.

Според нея, гъбите имат антитуморен ефект, който е свързан с наличието на селен и витамин С, които са силни антиоксиданти.

„Антитуморната активност се свързва и с протеините – лектини, които сега активно се изучават в онкологията, установено е, че те са „капани” за туморните клетки“, заяви Леванцова.

Противопоказания за консумация на гъби, както обясняват експертите, са предимно болести на стомашно-чревния тракт в острата им фаза: гастрит, пептична язва, колит, панкреатит, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

В същото време лекарите са съгласни, че гъбите не трябва да се консумират сурови.

„От гледна точка на здравословното хранене най-добрият вариант е гъбите да се задушават без мазнина. Смята се, че полезните свойства са максимално запазени при готвене на скара, защото това е по-краткотраен процес, за разлика от варенето“, каза Ливанцова.

Снимка на гъби: Коко Паризине