Гъби и зелен чай срещу рак на гърдата


Гъби и зелен чай помагат срещу рак на гърдата, твърдят експерти.

Консумацията на гъби и зелен чай значително намалява опасността от развитие на рак на гърдата и облекчава страданията на тези, които вече са се разболели от коварната болест.

Това показва ново изследване на австралийски учени, цитирано от агенция АФП.

Изследователката Мин Занг от университета в Западна Австралия, проучила 2018 жени от югоизточния китайски град Ханчжоу в периода между юли 2004 и септември 2005 г. Половината от китайките имали рак на гърдата. Това е най-разпространеният тип рак при жените по света, но Мин твърди, че в Китай процентът на заболелите жени е четири-пет пъти по-малък в сравнение с развитите страни.

Ние установихме, че по-голямата консумация на гъби намалява опасността при китайските жени, които се приближават или са навлезли в периода на менопауза, допълнително намаляване на опасността се наблюдава при едновременното приемана на гъби и зелен чай, съобщи Мин.

Опасността от рак на гърдата значително намалява с увеличаването на консумацията на гъби, пресните и изсушените гъби са еднакво полезни.

Консумирането на 10 грама гъби на ден дава положителни резултати, открила Мин. Жените, които консумирали предимно пресни гъби, били изложени на около две трети по-малка опасност да развият рак на гърдата в сравнение с тези, които не се ядели гъби.

Снимка: sxc.hu

loading...