Гъби на скара са най-полезни

гъби на скара
гъби на скара

Как се изменят полезните свойства на гъбите при готвене?

Готвенето често намалява полезните качества на храните. Някои методи обаче по-успешно запазват полезните им съставки.

Това установиха за гъбите и учени от Испания, според които най-подходящите начини за готвенето им са на скара или в микровълнова фурна.

Гъбите са богати на фибри и протеини. Те съдържат и витамини, като витамин В1, витамин В2, витамин В12, витамин C, витамин D, витамин E, както и електролити – цинк и селен. Много ценни в тях са биоактивните агенти бетаглюкани, които засилват имунната система.

За изследването си учените са сготвили по различни начини бели печурки, шийтаке, кладница. Те са ги варили, пържили, пекли на скара и приготвяли в микровълнова фурна, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.

Резултатите показват, че пърженето увеличава мазнините и калориите в гъбите, но намалява полезните им съставки. Варенето увеличава бетаглюканите, но намалява антиоксидантите.

Полифенолите и антиоксидантите се запазват най-добре, когато гъбите са изпечени на скара или сготвени в микровълнова фурна. При тези начини на готвене няма значими загуби на хранителна стойност, каза ръководителят на изследването Ирен Ронсеро.

Снимка: Рут Хартнъп