Гърция е най-желана за почивка от българите

Повечето българи считат, че българското Черноморие е презастроено, замърсено и с лошо обслужване.

Българите предпочитат да почиват в Гърция, а не в България, ако нямат финансови ограничения.

Това показва съвместното национално-представително проучване на bTV и агенция Маркет Линкс, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли по метода на прякото-лично интервю.

37% от българите обаче няма да почиват през лятото. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са отбелязали, че ще го направят в България, 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% – друго място в чужбина. 9% са около 600 хил. българи, по оценки на агенцията. Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

Статистиката на Националния статистически институт (НСИ) сочи, че в периода май-септември 2018 г., когато е активният летен сезон в Гърция, българите са направили общо 416 818 посещения в южната ни съседка с цел туризъм и почивка. А само през 2019 година общо 75.7 хиляди българи са избрали Гърция за своя почивка и екскурзия през май и 134.5 хиляди през юни.

Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морските ни курорти е презастроено, 65% – че е замърсено и 45% – че е лошо обслужването.

Забраната на дивото къмпингуване пък се посреща изключително негативно, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни, но Гърция изпреварва България по всички показатели.

Оценките по скалата от 2 (лошо) до 6 (отлично), които дават българите, са следните:

 • възможности за забавление:
  Гърция: 4.7
  България: 4
 • инфраструктура:
  Гърция: 5.2
  България: 4.0
 • обслужване:
  Гърция: 5.2
  България: 3.8
 • цени на престоя:
  Гърция: 4.6
  България: 3.8

На въпрос Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?: 24% отговарят българското Черноморие, 29% – гръцкото море и 29% – другаде.

Може да разгледате кои са най-чистите плажове в България 2019, както и най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2019.

А за доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимка на плаж в Гърция: Дейвид Марк