Гърция е на 2-ро място в света по плажове със „Син флаг“

плаж в Гръция

Гърция е на 2-ро място в света по плажове, отличени с наградата „Син флаг“.

В Гърция 617 крайбрежия, 18 яхтени пристанища и 6 туристически лодки бяха отличени тази година с международната награда за качество „Син флаг“. Така Гърция се нареди на 2-ро място в света по чисти и сигурни плажове сред общо 52 държави, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Новината бе съобщена от Гръцкото дружество за защита на природата (EEPF) с пояснение, че за първи път в Гърция броят на отличените със „Син флаг“ плажове надхвърля 600, благодарение на което на южната ни съседка се падат 15% от всички наградени плажове в 52-те страни, участващи в класацията.

Районът на Халкидическия полуостров е на първо място в Гърция с 94 спечелени сини флага. След него се нарежда Родос с 57 флага, а на трето място е Ласити на остров Крит с 48.

Международната комисия награди общо 4212 крайбрежия, 710 яхтени пристанища и 120 туристически лодки във всички кандидатстващи държави. На първо място в света с най-много плажове със „Син флаг“ е Испания.

Пълният списък с гръцките плажове със „Син флаг“ можете да прочете в сайта на министерството на туризма на Гърция, а можете да разгледате и кои от тях са най-добрите за плажуване през 2023 г.

Снимка на плаж в Гръция: Callisto_Schmidt / Pixabay