Гърция поема разходите по настаняването на туристи, заразили се с коронавирус в страната

Санторини, Гърция

Гърция стана втората европейска държава след Кипър, която ще плаща на заразили се с коронавирус туристи.

И Гърция прие финансови мерки, за да улесни почивката на чуждестранните туристи, които посетят страната и се заразят с коронавирус.

Гърция ще поеме разходите по настаняването на всеки турист, който даде позитивни проби за COVID-19 по време на престоя си в страната. Това заяви говорителят на правителството в Атина Стелиос Пецас пред журналисти, цитиран от вестник Kathimerini на 1 юни 2020 г.

Така Гърция иска да покаже на бъдещите чуждестранни туристи, че е дестинация без коронавирус. “Правили сме го преди и ще продължим да го правим”, каза говорителят по време на брифинг.

“Очакваме много по-малко случаи (от коронавирус), надяваме се да няма никакви”, допълни той и отбеляза, че “епидемиологичните цикли в европейските страни, от които очакваме туристическите потоци, вече се движат към спадане на заболяемостта.”

“Нашата цел е да осигурим максимална безопасност за жителите и посетителите”.

Все още не е ясно дали правителството ще заплаща също храната и лекарствата на заразените с Ковид-19 туристи.

Кипър обяви на 29 май 2020 г., че правителството на островната държава ще плаща почивката на туристи, заразили се с коронавирус в страната.

Очаква се Гърция да отвори границите си за международни полети от 29 страни, включително от България, на 15 юни 2020 г., като така туристите ще могат да влязат на територията на страната без да има нужда от тест за COVID-19 или принудителна карантина.

Списъкът с 29-те държави, чиито глаждани ще могат да посетят Гърция без карантина са (подредени по азбучен ред): Албания, Австралия, Австрия, България, Германия, Дания, Естония, Израел, Китай, Кипър, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нова Зеландия, Норвегия, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швейцария, Южна Корея и Япония.

Пецас припомни, че Гърция ще провежда произволни тестове за заразата от 15 юни, когато се подновяват международните пътувания към страната. Здравната инфраструктура на островите също е засилена.

Вижте видеото с актуалната кампания за лят ов Гърция:

Снимка на Санторини, Гърция: nextvoyage