Прочутият деликатес гъши пастет се оказа вреден, установиха американски учени.
Оказва се, че деликатесът съдържа вредни белтъци, известни като амилоидни фибрили, които са открити в гъшия дроб. Тези белтъчини нанасят поражения на главния мозък сходни с тези на болестта на Алцхаймер и на надбъбречната жлеза както при диабет от тип 2, пише агенция БГНЕС.
Лабораторни експерименти с гризачи са показали, че опасните съединения могат да попаднат чрез храната в органите на животните и да проникнат в тъканите на мозъка или надбъбречната жлеза. Високото равнище на амилоиди се среща в пастета, приготвен от дроб на гъска, която е била хранена насила.
Биолозите предполагат, че в птиците, които са хранени чрез този стресиращ метод, се образува спонтанен хроничен възпалителен процес в организма и като резултат се натрупват амилоидни фибрили.
Снимка: Quinn Dombrowski