Дамската чанта е по-мръсна от тоалетна

Дамската чанта е по-мръсна дори от тоалетна, обявиха британски бактериолози.

Дамската чанта е замърсена с повече бактерии от всяка обществена тоалетна, показва ново проучване във Великобритания.

Една на всеки пет дамски чанти има толкова много бактерии, че заплашва сериозно човешкото здраве, съобщава изданието Daily Mail, цитирано от агенция БГНЕС.

Най-мръсната вещ в чантата на жените е кремът за ръце. По него са полепнали точно толкова бактерии, колкото има на тоалетната чиния.

Червилото и спиралата са по-малко замърсени, показват тестовете за хигиена.

Кожените чанти, предвид своята текстура, са по-замърсени с бактерии от друга като платнени например, защото осигурява идеални условия за растежа и разпространението на бактериите.

Изследователите съветват жените редовно да почистват чантите си и ръцете си с антибактериални кърпички или гел, за да избегнат пренасяне на замърсяването.

Чантите редовно влизат в контакт с ръцете ни и с различни повърхности, така че рискът от предаване на различни микроби върху тях е висок, особено като се има предвид, че чантите рядко се чистят. Веднъж попаднали върху чантата, микробите лесно могат да бъдат предадени чрез ръцете върху други повърхности. Редовното миене на ръцете е от съществено значение за предпазване на първо място от присъствието на бактерии и цялостното почистване на чантите е препоръчително, за да се предотврати натрупването на зараза, съветва Питър Барат, технически мениджър в Initial Hygiene.

Изследването е публикувано, след като друго проучване установи, че кухните на работното място са опасно мръсни, до такава степен, че могат да причинят заболяване.

Снимка: Teodora Vlaicu