Дания въвежда данък върху някои вредни храни

От средата на 2010 г. датските власти въвеждат нов данък върху шоколада и сладоледа, с което лакомствата в Дания ще станат най-скъпите в Европейския съюз, съобщи агенция ИТАР-ТАСС.

По данни на промишлената палата на Дания новите данъци ще налеят в хазната 1,5 милиарда крони, пише dariknews.bg.

Правителството обмисля въвеждане на пределна данъчна ставка върху мазните продукти в размер на 25 крони на килограм сирене, масло, маргарин и олио. Общият прираст в тази категория данъци, според икономистите, ще достигне 27%. Така Дания ще заеме първо място в ЕС по данъци върху нездравословните храни.

Данъкът върху безалкохолните напитки действа в още пет европейски страни, но в Дания той е най-висок – 1,14 крони на литър.

Дания е единствената страна в ЕС, която облага с данъци сладкишите и шоколада, а предложението за данък върху мазните храни също е първото в Европа.

Вносителите на идеята се аргументират с грижата за общественото здраве, но експерти се съмняват, че новият данък ще намали потреблението на нездравословни храни. По-вероятно е датчаните да започнат да купуват бонбони и кока-кола от съседните Германия и Швеция, в резултат на което ще пострадат датските търговци.

Снимка: sxc.hu