Дани Бойл с трибют към Бийтълс с Вчера си е за вчера

Отличеният английски режисьор Дани Бойл отдава почит към творчеството на легендарната група Бийтълс с комедия-драмата Вчера.

До вчера всички знаеха кои са Бийтълс. Днес само Джак си спомня тях и песните им. И е на път да се превърне в голяма звезда.

Носителят на „Оскар“ Дани Бойл (Трейнспотинг, Беднякът Милионер, Стив Джобс) обединява сили с номинирания за „Оскар“ сценарист Ричард Къртис (Наистина любов, Четири сватби и едно погребение, Нотинг Хил) в една рокендрол комедията за музика, мечти, приятелство и трудния път към истинската любов.

Джак Малик (Химеш Пател) е неуспешен музикант и автор на песни в малко английско крайморско градче. Единствената му опора в неуспешната му кариера е приятелката му от детинство Ели (Лили Джеймс).

След странен инцидент с автобус по време на глобално спиране на тока той се оказва единственият човек на света, който си спомня за съществуването на Бийтълс. Kоето го поставя в истински сложна ситуация. Джак бързо се превръща в суперзвезда, изпълнявайки парчетата на най-великата група на всички времена пред публика, която ги чува за първи път. Първо – като подгряващ на Ед Шийрън, който играе себе си във филма, а после – пред цял свят.

Не и без помощта на хладнокръвната и алчна американска агентка Дебра (носителката на награда „Еми“ Кейт Маккинън).

Но със славата идват и проблемите. Ще загуби ли Джак единствения човек, който винаги е вярвал в него, Ели? И какво ще му струва, за да осъзнае, че единственото, от което наистина се нуждаем, е любов?

Yesterday

Съществена част от историята на филма е поверена на световната суперзвезда Ед Шийрън, който влиза в ролята на самия себе си. Той е човекът, който подава ръка на Джак и го извежда на световната сцена. Интересен факт е, че ролята първоначално е предложена на Крис Мартин от Coldplay, който отказва. Което се оказва добре дошло, защото Вчера си е за вчера донякъде описва пътя на самия Шийрън към славата.

С нови версии на някои от най-обичаните парчета на Бийтълс, Вчера си е за вчера е продуциран от Тим Бивън и Ерик Фелнър (Клетниците, Най-мрачният час, поредицата за Бриджит Джоунс), наравно с Матю Джеймс Уилкинсън (Kaleidoscope) и Бърни Белю (Стив Джобс). Сред продуцентите са Ричард Къртис и Дани Бойл, а Ник Ейнджъл и Лий Брейзър са изпълнителни продуценти.

Вчера си е за вчера идва в кината в България на 5 юли 2019 г., разпространяван от Форум Филм:

За всички фенове на Бийтълс Zdraven.bg представя и ретроспекция на всички №1 на вечните Бийтълс в официалните класации на САЩ и Великобритания: