Датчик отчита колко ядем, пием и говорим

Тайвански учени разработиха чип с датчик, който може да отчита колко ядем, пием и говорим. Учените се надяват устройството им да се окаже полезно при проследяване на количеството погълнати храна и течности от даден човек.

Група инженери под ръководството на Чу Хао-хуа от Тайванския държавен университет са създали изкуствен зъб с датчик, който определя колко яде, пие, говори и кашля даден човек, съобщиха агенциите РИА Новости и БТА.

Акселерометърът с размери 4 на 10 милиметра, който има три оси на чувствителност, може да предава данните чрез Блутуут на мобилния телефон.

Учените са записали и съпоставили движението на зъби при всеки от четирите типа действие. След това са тествали своя прибор върху осем доброволци. На участниците в изследването не е бил имплантиран изкуствен зъб, а датчикът е бил залепен за истински.

По време на експеримента са били използвани и проводници за предаване на данни на външно устройство, които едновременно с това са предпазвали участниците в опита да не погълнат прибора, ако случайно се отлепи от зъба.

При индивидуална настройка на класификатора на данни към всеки отделен участник в експеримента, точността, с която са били разпознавани действията, е била 90%. При използването на обща настройка пък е паднала до 60%.

Учените се надяват устройството им да се окаже полезно при проследяване на количеството погълната храна и течности от даден човек.

По тези данни може да се определи дали той спазва стриктно предписаната му диета.

Според учените подобни устройства са Туут Татуу (Tooth Tattoo) – датчик на основата на графена, който регистрира дъха и съдържанието на бактерии в слюнката, и X2 xGuard – приспособление за спортисти, проследяващо колко удара по главата са получили.

Подобни разработки позволяват също да се регистрира скърцането със зъби по време на сън и взаимодействието между езика и зъбите при говорене.

Снимка: Dave King