Двама ученици в София със свински грип

Два случая на новия грип А / H1N1 са регистрирани при ученици в София.

Инфектираните деца са от 127 СОУ и 47 СОУ. Учениците са започнали лечение с антивирусен препарат в домашни условия още на 1 октомври. В момента те са в добро състояние и не се налага хоспитализацията им или  изследването на контактните им лица.

Засега няма да се предприемат и други противоепидемични мерки. МЗ следи епидемичната ситуация в двете училища и при необходимост ще разпореди съответните действия. Сред тях са допълнителни изследвания на контактните лица и затваряне на училищата. До момента у нас са изследвани над 600 проби за новия грип, регистрираните положителни случаи са 94, пише dariknews.bg.

От 7 октомври Столичната община ще следи всеки ден за броя на отсъстващите деца в двете училища в София, където има случаи на грип А / H1N1. Информацията ще бъде подавана от медицинския персонал от 47-мо СОУ “Христо Г. Данов” и 127-мо СОУ “Иван Николаевич Денкоглу”.

Очаква се столичната екоинспекция да даде на двете общински училища специални указания за предпазване от грипното заболяване. От общината ще разпространят указанията на инспекцията и в останалите общински учебни заведения.

Седем училища или части от учебни заведения в Гърция за затворени заради висок брой на заболели от свински грип ученици, съобщи гръцкият интернет сайт news.in.gr. Четири са затворените училища в област Атика, където в някои класове е имало над 5 случая на заразени с новия грип ученици. Заради четирима заболели ученици цяла седмица няма да работят и две училища в Ханя на остров Крит. За седем дни ще остане затворено и крило в атинска гимназия, където също голям брой ученици са се заразили със свински грип.

Снимка: sxc.hu