Две бебета с редки аномалии спасиха лекарите в Пирогов

Пирогов

Две бебета с редки аномалии бяха спасени в УМБАЛСМ Пирогов.

Екипът на един от най-добрите детски хирурзи в България – д-р Цветко Георгиев, спаси живота на 2 бебета с вродени редки аномалии, съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Н.И.Пирогов в София на 22 декември 2017 г.

И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още, докато са в утробата, част от червата им некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им.

Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.

Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно, ще посрещнат първата си Коледа и имат шанс за пълноценен живот.

Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.

Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.

Снимка с едно от спасените бебета Мария и щастливите й родители заедно с д-р Цветко Георгиев (с жълт екип) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка): УМБАЛСМ Н. И. Пирогов ЕАД