Две трети от българите не си мият зъбите редовно

Само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка редовно, каза в Сливен председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, цитиран от dariknews.bg.

Той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена. Причините са неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.

Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина“, допълни той.

Д-р Шарков информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.

Д-р Шарков приветства стартирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години в България за периода 2009-2014 година. Според него тя ще подобри здравето на децата и ще сведе до минимум усложненията от зъбен кариес, както е например в скандинавските страни. Там зъболекарите имат един-два случая годишно с пулпити и пародонтити.

Средностатистически едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес. В скандинавските страни се работи по Програма за орално здраве от 35 години.

Снимка: sxc.hu