Дебелата талия вреди на сърцето

Дебелата талия вреди на сърцето, предупреждават учените.

При жените с наднормени мазнини в областта на талията рискът от сърдечносъдови заболявания е повишен с 15%. С толкова се покачва той и при мъжете с корем.

Такива са изводите на лекари от Медицинския център в Бостън, САЩ, които в продължение на 7 години са анализирали данните за 80 хиляди души на възраст от 45 до 83 години, пише lekar.bg.

Резултатите от събраната статистика за пореден път потвърждават, че индексът на телесната маса (съотношението между теглото и ръста на човека) невинаги е достатъчен за правилна оценка на здравето.

И предишни изследвания показват, че натрупването на мазнините по корема независимо от това, дали е на лице общо наднормено тегло, увеличават значително риска от сърдечни заболявания и диабет от втори тип, твърдят американските учени.

При жените за нормална се смята талията до 90 см, а при мъжете – до 100 см. Ако обиколката на талията превишава тези стойности, е налице повишен риск за здравето. Не са редки случаите, в които тази обиколка не съответства на стандартния показател, дори ако е налице нормален индекс на телесната маса.

Според американските изследователи друг важен показател за повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип II е обиколката на врата: Колкото по-дебел е той, толкова по-ниско е нивото на „добрия” холестерол, а по-високо съдържанието на глюкоза в кръвта.

Снимка: sxc.hu