Дебелите деца развиват диабет

дебело момче

Ако до 13-годишна възраст дебелите деца отслабнат, то те намаляват значително риска от диабет.

Учени установиха, че децата, които успеят да нормализират теглото си до навършването на 13 години, значително намаляват риска от развиване на диабет като възрастни.

Диабетът може да се появи, когато тялото не използва правилно инсулина, за да превръща храната в енергия. Наднорменото тегло при хората от всяка възраст увеличава риска от най-разпространената форма на болестта – диабет тип 2.

Изследването показа, че наднорменото тегло в юношеството е особено вредно и отслабването до началото на този период може да е от значителна полза, каза доктор Стивън Даниълс от университета на Колорадо в Денвър, който не е участвал в екипа, цитиран от агенция БТА.

Проучването беше проведено от учени от университета в Копенхаген, финансирано от Европейския съюз.

В него бяха включени 62 565 мъже от Дания. Ръстът и теглото на участниците бяха измервани, когато те навършваха 7 г., 13 г. и в периода между 17 и 26 г. След това беше проследено колко от тях развиваха диабет в зряла възраст.

Момчетата, които бяха с наднормено тегло на 7 г., но до 13 г. отслабваха в границите на нормалните за възрастта им килограми, имаха подобен риск от заболяване от диабет като онези, които никога не са били пълни.

Участниците, които имаха проблеми с теглото само на 13 г. или на 7 г. и 13 г., имаха по-малък риск от онези, които са били пълни през цялата си детско-юношеска възраст, но пък бяха по-застрашени от мъжете, които никога не са били с наднормено тегло.

Причината е, че в юношеството организмът става инсулиново резистентен, обясниха експертите. След това мускулите и органите не използват инсулина толкова добре, така че отнема повече време той да извърши функциите си.

Проучванет е оповестено в публикация в специализираното издание New England Journal of Medicine.

Основното заключение е, че ако детето е с наднормено тегло на 7-годишна възраст, то най-вероятно ще развие диабет тип 2, ако продължи с това наднормено тегло до пубертета или по-късна възраст.

Снимка на дебело момче: Крег Клотие