Дебелите туристи застрашават магаретата на Санторини

магарета в Санторини

Затлъстели туристи увреждат магаретата на гръцкия остров Санторини.

Гръцки защитници на животните уведомяват с тревога, че прекалено охранените американски и европейски туристи изкривяват гръбнаците на местните магарета на остров Санторини, който е сред най-популярните в Егейско море.

Тези копитни животни са широко използвани за разходка из забележителностите от туристическите групи.

Но активистите от организацията Помощ за магаретата от Санторини алармират, че големият брой туристи, които в повечето случаи са с наднормено тегло, причиняват изкривявания на гръбначния стълб и на крайниците на животните.

Местните хора били принудени да кръстосват магаретата си с по-яки екземпляри, за да издържат, когато бъдат яхнати от дебели посетители на острова.

Специалисти препоръчват магаретата да не носят товар, надвишаващ 20 процента от живото им тегло. А това рядко се спазва от страна на дебелите американски и европейски туристи, съобщава агенция БТА.

Животните много често са претоварвани, а освен това трябва да преодоляват по време на туровете си 568 стъпала при изкачването на стръмния вулканичния остров, чието градче с криволичещи тесни улички – Фира, се намира на върха.

Снимка на магарета на Санторини: unicellular