Дейвид Набаро, СЗО: Източна Азия е добър пример за справяне с коронавируса, а Европа е под заплаха от трета вълна

Дейвид Набаро

Държавите от Източна Азия са добър пример за справяне с коронавируса, за разлика от Европа, посочва представителят на СЗО.

Специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро предупреди в интервю за швейцарската медийна компания CH Media за опасността от трета вълна на коронавирус в Европа в началото на 2021 година.

Според Набаро европейските държави не са успели да предотвратят втората вълна на коронавируса, след като са успели да поемат контрола над първата, съобщава агенция БГНЕС.

„Европейският отговор беше непълен. Те пропуснаха възможността да изградят необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поеха контрола над първата вълна. И сега се срещат с втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура сега, ще имат трета вълна в началото на следващата година“, каза Набаро, цитиран от „Badener Tagblatt“ на 21 ноември 2020 г.

Специалният пратеник на СЗО отбеляза, че много западноевропейски страни са изправени пред задачата да „вземат отново вируса под контрол“, без да прибягват до такава груба мярка като блокиране – строг режим на изолация, за който, както заяви Набаро, ще бъде платена „висока цена“.

„Вирусът се разпространява не аритметично, а експоненциално“, казва Набаро. „Така е и при втората вълна. Експоненциално означава, че числата могат да скочат 8 пъти з аедна седмица, 40 пъти за две седмици, 300 пъти за три седмици, над 1000 пъти за четири седмици, и така нататък“, обяснява той.

Позовавайки се на страните от Източна Азия, Набаро отбеляза, че ситуацията с коронавируса там е по-добра поради “много ясна комуникация“ между властите и населението и ги сочи за добър пример.

„Мерките в източноазиатските държави имат няколко общи черти. Едната е: хората са напълно отдадени. И те приемат поведение, което затруднява вируса. Те се пазят един от друг; носят маски; изолират се, когато са болни; придържат се много внимателно към хигиенните мерки, мият си ръцете, дезифенцират повърхностите; те защитават най-уязвимите групи“, разказва Набаро.

„Друг елемент, който е много забележим в Източна Азия: след като броят на случаите бе намален поради силната реакция на хората, мерките не бяха отслабени. Необходимо е да се изчака, докато нивата станат ниски и останат такива“, каза още Набаро.

Припомняме, че Китай обяви овладяване на коронавируса още в началото на март и от тогава до сега няма нова вълна там.

Снимка на Дейвид Набаро: twitter.com/davidnabarro

loading...