Деменция грози ревниви жени

С деменция и болестта на Алцхаймер за застрашени мрачните, вечно притеснени и ревниви жени, предупреждават специалисти.

Жените, които са твърде угрижени, ревниви и мрачни на средна възраст е два пъти по-вероятно да страдат от тази болест на мозъка в напреднала възраст, в сравнение с по-спокойните и уравновесени дами.

Учените предупреждават, че се очаква броят на хората с деменция да се увеличи “драматично” заради застаряването на населението и е важно да се намери начин да бъдат идентифицирани хората, при които има най-голям риск да заболеят.

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция засягат 800 хил. британци, а в световен мащаб броя на страдащите от тези заболявания се очаква да се утрои до 44 млн. души до 2050 г..

800 жени в края на техните 30, 40 и 50 години са били подложени на личностни тестове. Те отговаряли на въпроси за невротизма, съдържащи информация за безпокойството, ревността, мрачността, колко лесно се разстройват и дали ги измъчва чувство за вина.

Освен това те са били питани дали да били подложени на силен стрес по време на работа, у дома или заради здравето си, като този въпрос им е бил задаван на всеки пет години.

Когато, след 38 години, изследването приключило 153 жени развили деменция.

Тези, чиито тестове регистрирали високи нива на невротизъм, са особено податливи на болестта, но само ако дългосрочно са били подложени на стрес.

Невротиците, които били заедно с това и срамежливи и интровертни, са с най-голям риск, съобщава британското списание Неврология.

Според изследователите невротиците може да усещат стреса по-силно от другите хора и това да оказва своето влияние върху мозъка. Освен това те може би водят по-малко здравословен живот.

Авторът на проучването Лена Йохансон заяви: Повечето изследвания на Алцхаймер са свързани с образованието, с рискови фактори, отнасящи се до сърцето и кръвта, травма на главата, семейна анамнеза и генетиката. Личността може да повлияе на индивидуалния риск от деменция чрез ефекта си върху поведението, начина на живот или реакция на стреса.

Снимка: Steve Wilde

За добро настроение на всички Zdraven.bg поздравява читателите с хита на Ник Джонас Jealous [в превод Ревнив]! И не бъдете ревнини! 🙂