Дензъл Уошингтън отново е Закрилникът

Закрилникът

Дензъл Уошингтън отново въдворя ред и мир в драматичния трилър с послание – Закрилникът 2.

Ако имате проблем и няма към кого да се обърнете, Робърт МакКол ще ви помогне – той е Закрилникът. МакКол помага на жертвите на насилие, експлоатация и с потъпкани права, като прилага своето твърдо правосъдие. Но когато опасното минало на МакКол го достига съвсем близо до дома му, той трябва да приложи всичките си умения в действие. Сега той ще се изправи срещу професионален убиец от висока класа, който няма да се спре пред нищо, за да го унищожи. Дензъл Уошингтън се завръща към една от емблематичните си роли в първото продължение в кариерата му.

„Мисля, че хората харесват идеята, мита за съществуването на Робърт МакКол. Той е донякъде като ангел на мрака, за който всички се надяват да слезе на земята и да помага на хората, които се чувстват безпомощни“, казва продуцентът Антоан Фукуа, който се завръща и работи заедно с Дензъл Уошингтън за четвърти път в Закрилникът 2, след успешното им сътрудничество в Тренировъчен ден, Великолепната седморка и първата част на Закрилникът. „Той е намерил своето място, раздавайки справедливост. Досега от това са се възползвали непознати хора. Но когато е убит близък човек на МакКол, той се заема да отмъсти за него, а и за себе си“.

Уошингтън е привлечен от МакКол, защото той успешно се вписва в образа на обикновения човек. Сега МакКол продължава в същия дух, но вместо да си стои на спокойствие, той действа. Вместо да се бори за каузата на непознати, ангелът на отмъщението този път води своята най-лична битка. „Когато виждаме МакКол за първи път, той се опитва да помага на друга хора, които са безпомощни, но сега задачата му е прекалено лична“ казва друкратният носител на наградата Оскар.

Забележителното при Закрилникът 2 е цифрата 2: това е първото продължение в кариерата на Дензъл Уошингтън. „Работя в киното вече 40 години и никога не съм правил нещо за втори път“, казва той. „Аз се вълнувам, когато правя нещо ново. В този сценарий новото за мен бяха отношенияна на героя ми със Сюзан, героинята на Мелиса Лио, и с младия Майлс, изигран от Аштън Сандърс. Този филм е донякъде личната одисея на МакКол, защото показва какво се случва с хора, които той е допуснал в живота си. Той е човек, който по принцип избягва да се сближава прекалено много, но когато все пак става близък с някои хора, нещата излизат от контрол“.

За Фукуа и продуцентите на филма повишаването на залозите в личен план за МакКол се превръща в основна идея. „Не бях учуден на зрителски интерес към Дензъл в първия филм, но най-много бях изненадан от реакцията на зрителите как той раздава правосъдие“, споделя Фукуа. „Мисля, че хората се чувстват като аутсайдери, които не могат да контролират живота си. Затова си мечтаят да имат на разположение МакКол, който ще се появи и ще оправи нещата. Е, няма да разреши всичките ни проблеми, но ще ни даде възможност да продължим в правилната посока“.

„Историята в Закрилникът е безкрайно оригинална“, казва продуцентът Джейсън Блументал. „Робърт МакКол успешно се е откъснал от системата и би искал да продължи да живее по този начин, но в крайна сметка няма как да отвърне поглед от несправедливостите, които го заобикалят ”.

„Но на всички е ясно, че е невъзможно да се отървем от миналото си“, казва продуцентът Тод Блек. „Ако първият филм беше за човек, откриващ смисъла, който ще го ръководи до края на живота му, този филм е за човек, намерил приложение на този смисъл, който търси отмъщение и се опитва да се помири с миналото си. Когато започнахме да обмисляме концепцията за Закрилникът 2, имахме идея да покажем кой е МакКол и от къде идва. За щастие нашият сценарист Ричард Уенк предложи много интересен сюжет за следващата част“.

„За моя изненада, едно от нещата, които зрителите много харесаха в първия филм, бе, че МакКол си остана една загадка, така че планирах да го представим какъв е той като човек във втората част“, отбелязва Уенк.

В Закрилникът 2 са разкрити много от тайните на МакКол – неговото обучение, неговите умения, неговата съпруга, неговите отношения със Сюзан Плъмър. „МакКол все още се опитва да преодолее своите проблеми от миналото, това, което е преживял, включително смъртта на съпругата му, и как всичко го е белязало по някакъв начин“, казва Фукуа. „Налага му се отново да се завърне в своя дом, а както казват, понякога обратният път към дома е най-трудният. И понякога буквално трябва да преминеш през буря, за да намериш покой“.

„Дензъл Уошингтън няма само едно силно качество и съответно демонстрира всичките си възможности като актьор в процеса на работа“, казва Антоан Фукуа.

Закрилникът

Фукуа, който също досега не е правил продължение, преди отново да обедини сили с Уошингтън за Закрилникът 2, смята, че втората част се появява точно навреме по няколко причини. „Мисля, че Дензъл хареса написаното от Ричард и мистерията около Робърт МакКол“, казва режисьорът. „Забавлявахме се първия път с Робърт МакКол. Той е непредсказуем и мисля, че Дензъл винаги е искал да играе подобен герой, който е толкова различен от него самия“.

„Но Робърт МакКол все пак много прилича на Дензъл като човек“, продължава Фукуа. „Дензъл не би искал да говоря за това, за да не го величая толкова, но той помага на много хора. Той ме научи на нещо, което самият той е научил от Нелсън Мандела: един овчар води стадото отзад, не застава пред него. Той възприема това правило и помага на много хора, без да вдига шум около това. Мисля, че за него беше важно да изрази това чрез образа на Робърт МакКол“.

Това е подчертано във филма с книгата, която си е избрал МакКол. Той чете Between the World and Me на Та-нехиси Коутс и се предполага, че Майлс (игран от Аштън Сандърс) – млад мъж, който живее в неговата сграда, прави същото. Сценаристът Ричард Уенк споделя, че се е вдъхновил за това от самия актьор. „Дензъл ми донесе книгата, докато работихме заедно по сценария“, споделя той. „Прочетох я и после я обсъдихме с него. Така решихме да заменим книгата, която героят му трябваше да чете, с Between the World and Me. Тази книга придава на героя на Дензъл социално самосъзнание, което бе показано във взаимоотношенията му с героя на Аштън“.

Закрилникът

Уенк, който работи с Уошингтън и Фукуа по двете части на Закрилникът и Великолепната седморка, казва: „С велики таланти като тези двамата се стараеш да си по-креативен, да изпипваш нещата във визуален план и да си по-находчив. Искаш да предложиш на Антоан, чийто визуален стил е несравним, наистина добър сценарий, който да го вдъхнови да работи и да наскочи себе си. А при Дензъл, който е сред най-великите актьори на нашето поколение, винаги имаш това предвид, когато пишеш сцените и диалозите за тях“.

Продуцентът Тод Блек, който работи с Дензъл Уошингтън още от режисьорския му дебют Антоан Фишър, казва: „Антоан и Дензъл си имат пълно доверие и се уважават. Мисля, че това взаимно доверие е в основата на едно страхотно сътрудничество: Дензъл се фокусира върху своето изпълнение с мисълта, че Антоан ще се погрижи за всичко останало; а Антоан знае, че може да разчита на Дензъл за три различни дубъла, всеки уникален по своему, от които ще може да избира при монтажа“.

„Заедно с Антоан постигнахме много успехи“, казва Уошингтън, отбелязвайки, че успехите са не само финансови, но и сред критиците. „Той е съвсем наясно как се прави кино от такъв тип“.

„Стилът на Антоан при създаването на истински екшън е толкова уникален и специфичен, и когато той е допълнен с една чудесна история, се получава магията!“, продължава Блейк. „Филмът донякъде е като акордеон. Антоан знае кога да го събере и кога да го разтвори максимално; знае кога да го направи по-шумен и кога да го направи по-тих“.

Фукуа, който работи с координатора на каскади Джеф Дашноу, изгражда екшън сцените, осланяйки се на таланта и способностите на Уошингтън. „Робърт МакКол прави всичко на високи обороти, така че трябваше да направим доста дубли. Ако заснемем сцената наведнъж, няма да видите какво точно е направил“, обяснява Дашноу. „Дензъл всъщност е много бърз с ръцете и много лесно разучи хореографията на екшън сцените. Той се е занимавал с бокс през голяма част от живота си, така че добавихме това към образа му, както и доста други спортове. Освен това хореографът на бойните сцени Мик Голд, който притежава някои много специални умения, ги разработи и за продължението, за да се отличават от тези в първата част“.

За да потопи зрителите в света на Робърт МакКол, Фукуа прибягва до така наречения от него „стил на Закрилникът“. „Сърцето му забавя ритъма си, зениците му се разширяват, добавяме повече светлина и той се откроява още по-ярко. Той е наясно с всичко в една стая. Насилието не го притеснява“, казва Фукуа. „МакКол е човек, който моментално може да прецени ситуацията – той знае къде ти е слабото място, знае и къде може да държиш оръжията си. И всичко може да бъде използвано от него като оръжие – химикалка, лист хартия или телбод“.

Премиерата на Закрилникът 2 в българските киносалони е на 17 август 2018 г., разпространяван от Александра филмс: