Денонощията на Земята се удължават

Пълнолуние

Денонощията на Земята стават все по-продължителни, потвърдиха учените.

Денонощията на Земята се удължават, защото Луната се отдалечава от нас и това се отразява върху скоростта на въртене на планетата ни.

Но не се притеснявайте как да прекарате допълнителното време, защото ще отнеме около 200 милиона години, докато денонощието се удължи с един час.

Луната се отдалечава от Земята с по 3.82 см годишно. Това много леко забавя въртенето на планетата ни, но преди да се наложи да преизчисляваме продължителността на денонощието, ще изминат стотици милиони години.

Екип учени от университета на Уисконсин-Медисън установиха, че преди 1.4 милиарда години орбитата на Луната е била много по-близо около Земята и тогава въртенето на планетата ни около оста й е било съвсем различно, а денонощието е продължавало само 18 часа.

През 2017 г. професор Майърс и колегите са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли, известни като циклите на Миланкович.

Авторът на изследването проф. Стивън Майърс от Университета в Уисконсин-Мадисън заяви за британския в-к Sun, че една от нашите амбиции беше да използваме астрохронологията, за да разкрием времето в най-далечното минало, да развием много древни геоложки времеви скали.

Научният труд, чиято основна тема е Протерозойските цикли на Миланкович и историята на Слънчевата система, е публикуван в сайта на Сборника на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Представяме и любопитна видео симулация как би изклеждала Луната от Земята, ако нейната орбита се намираше на тази на Международната космическа станция:

Снимка на преминаващ самолет при Пълнолуние: НАСА